Изложбата ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и

...
Изложбата ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Последният заснет портрет на Пикасо и още десетки впечатляващи фотографии в СГХГ ни водят в света на великия художник

Изложбата ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин вече е в България.

Можете да я разгледате в Софийската градска художествена изложба. Уникални фотографии, които надникват в творчеството и персоналния свят на един от най-влиятелните художници на XX век “ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който прегледа изложбата, съдържаща над 86 произведения, водещи ни през живота на огромния актьор в интервала от 1951 година до гибелта му през 1973 година На 14 декември от 16:30 ч. в СГХГ ще се организира лекция с доктор Хуан Абейо Хуанпере и Хосе Феликс Бенц Оливър, куратори на изложбата.

От 50-те години на предишния век Пикасо е открил същински работни връзки с избрани фотографи, които самият той е избрал, като Андре Вилер, а последните години от живота му са увековечени от Едуард Куин. През годините, в които го следват, двамата удивителни фотографи освен навлизат в неговото ежедневие и творчество, само че разкриват връзките в фамилията, с околните и приятелите. 

Пикасо е един от най-влиятелните художници на XX век. През целия си умишлен живот художникът не стопира да рисува като непрекъснато се развива, минава през разнообразни художествени стилове. Пикасо има голям принос за развиването на международното изкуство и е един от основоположниците на стиловете кубизъм и сюрреализъм. Този богат, динамичен и разнороден креативен и житейски път е изпълнен с доста срещи и раздели, с другарства, обич и гибел. Поради това Пикасо е най-често сниманият художник.

Андре Вилер (1930 – 2016) е роден в Бокур, Франция. Случайната среща сред Вилер и Пикасо на улица във Валорис през 1953 година, когато той стопира художника, с цел да го снима, е началото на едно огромно другарство. Вилер основава доста портрети на художника и връзката им се развива в взаимна работа, правейки стотици изображения, основани на фотографски опити.

Едуард Куин (1920 – 997) е роден в Дъблин, Ирландия. Едуард Куин има щастието да се срещне с Пикасо на вернисаж във Валорис през 1951 година През идващите 20 години той кани Куин още веднъж и още веднъж в дома си, в студиото си и на екскурзии до плажа. По този метод Куин има опцията да улови на лента облици на непознатата и привлекателна страна на Пикасо. Приятелството им продължава до гибелта на Пикасо през 1973 година Срещата с Пикасо оказва трайно въздействие върху Куин както персонално, по този начин и във връзка с последващата му работа. Куин е създател на няколко книги и филми за Пикасо.

„ ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин “ може да бъде прегледана в Софийската градска художествена изложба до 12 февруари 2023 г. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР